Glaspalatskvarteret Ab

Foto: Tuomas Uusheimo/Amos Rex

I november 2023 plockades byggställningarna ned på Kulturkasernen – grannfastigheten till Glaspalatset – och Glaspalatskvarteret i sin helhet kunde äntligen ta emot besökare. Glaspalatskvarteret blir den nya kärnan i Helsingfors. Besökarna bjuds på konst på Amos Rex, bio både i Kulturkasernen och i Glaspalatset, stora publika evenemang på och kring museikupolerna på torget – och delikat servering på en lång rad restauranger, caféer och barer. Konstsamfundet äger Glaspalatset, liksom också fastigheten Kulturkasernen.

Helsingfors nya kärna är klar

Glaspalatskvarteret är en unik helhet, som består av Amos Rex, Bio Rex, Kulturkasernen och mellan dem Glaspalatstorget.
–Här finns den nya stadskärnan, en plats där helsingforsare och andra kan uppleva konst och kultur, äta gott och umgås. som kommer att blomstra särskilt under vår och sommar, säger Stefan Björkman, Konstsamfundets VD.

Glaspalatskvarteret kunde äntligen invigas i november när renoveringen av Kulturkasernen avslutades. Konstsamfundet äger fastigheten och finansierade den omfattande renoveringen med över 30 miljoner euro. I huset finns restaurang, café, bar och tre biografer, som drivs av NoHo Partners och Bio Rex Cinemas.

Björkman säger att det var självklart att Konstsamfundet ville vara med och utveckla hela kvarteret, och inte bara en del av det.

– När det blev klart att staden hade gett planeringsrätten för det som fanns kvar av Åbo kasern till en annan aktör, tyckte vi att det skulle vara viktigt att kvarteret blir en helhet, och att kasernen inte blir en helt fristående byggnad bredvid Glaspalatset.

Text: Malin Wikström